Observant eller ser detaljer?

 Den funderingen fick jag på morgonpromenaden. Under utredningen så fick jag nämligen frågan om jag ser saker som andra inte ser och mitt svar var ja. Jag gav även exempel på hur det yttrar sig för mig och för mig handlar det mest om att jag upptäcker djur som andra inte ser men att jag även märker om ett stenblock har flyttat sig någon dm. Nu brukar ju inte stenblock flytta sig men om de har spruckit så är det inte så ovanligt att de på sikt glider isär ytterligare. Psykologen kontrade med att säga att hans fru ofta ser djur vid vägkanten som han inte ser. Nu kände jag att det inte direkt var samma sak men det finns en gräns för hur många gånger som jag orkar försöka förklara utan att den jag pratar med förstår. Att jag funderade på det på morgon kom sig av att jag noterade en mörk klump på en gren ca 20m in i skogen. Nu var det inte ens i min färdriktning utan det var på sidan av mig. 

Den här bilden är tagen med ett 200mm objektiv vilket gör att det verkar vara närmare än det var i verkligheten och att själva bildytan är avsevärt mycket mindre än vad man ser med sina ögon.

Jag var inte ute efter att spana i träd utan min blick hittade den här ändå. Det blir lite lättare att se ekorren när bilden är överexponerad (ljusare än det var).

Inte vet jag om jag upptäcker djur för att jag är mer observant eller lägger märke till detaljer men jag lutar åt att det är så att jag ser mer detaljer än de flesta


Kommentarer