Spelar det verkligen någon roll hur gammal en person är när den tar livet av sig?

Åter igen möts man av rubriker som berättar att självmorden i åldersgruppen 15-24år har ökat. Givetvis så är det tragiskt men jag tycker att det är minst lika tragiskt att det 2012 var 394 män och kvinnor i åldersgruppen 25-44 som valde att avsluta sina liv. Eller om man väljer att titta på åldersgruppen 45-64 år 2012 så var det 606 personer som tog sitt liv. Som en jämförelse får man givetvis även titta på gruppen 15-24år 2012 och då var det 147 personer som tog sitt liv.

Det jag vill få fram är att det i media lätt ges en bild av att de flesta självmord utförs av unga personer och så är det inte. Familjen och de närmaste bryr sig nog inte om vilken ålder personen hade när den valde att ta sitt liv. Det enda som betyder något för dem är att en person som de älskade aldrig mer kommer att slå upp sina ögon.

Det jag önskar är att det ska finnas resurser för alla som vill ta emot hjälp oavsett vilken ålder personen har. Att bara rikta in sig på en åldersgrupp ser jag som ett stort misstag. I ålderskategorin 25-44 år så utgår jag från att många har partner och barn och det är synd om alla barn som får växa upp med bara en förälder för att den andra föräldern inte orkade mer och tog sitt liv.

Det är bra att självmord uppmärksammas men varför finns det inte fler artiklar som tar upp att självmord är ett problem i alla åldrar?

Kommentarer