Komiskt

Jag har lagt märke till en sak när jag har läst en bunt bloggar och det jag har lagt märke till finner jag rätt komiskt. Det är rätt många bloggare som poängterar att det inte är en tävling om hur många gånger som man har blivit sydd, hamnat på akuten och liknande. Det håller jag med om, antalet besök på akuten är inte ett mått på hur man mår och det är ingen tävling om vem som mår sämst. Har man hamnat en gång på akuten på grund av självskadebeteenden eller självmordsförsök så är det en gång för mycket. Det jag finner komiskt är att bloggarna oftast i samma inlägg redogör för hur länge de har suttit på psyket och hur lång tid som de bodde/har bott på behandlingshem. Nu är de säkert inte medvetna om de själva men det känns som om de ägnar sig åt att tävla om vem som har varit inlåst längst tid

2 kommentarer:

 1. Jadu, det där är ett besynnerligt beteende. Någonstans är det ändå en tävling även om de på samma gång skriver att det inte är det. Jag tror många, särskilt som har diagnosen borderline/instabil personlighetsstörning och samtidigt ett självskadebeteende, tyvärr tenderar att gå in i patientrollen för att de känner sig trygga där. Jag lägger dock den skulden på psykiatrin som trots att forskning säger motsatsen, ändå skriver in självskadetjejer på slutna avdelningar. Det i kombination med en kraftig övermedicinering av främst neuroleptika trots att det inte har psykotiska symptom. Jag är övertygad om att det här skapar en patientidentitet hos unga kvinnor och att det faktiskt förlänger vägen till tillfrisknande. Vet inte om du såg Uppdrag granskning och deras reportage om LPT-patienter på RPK? Kontentan var ändå att självskadandet blev värre och ibland avsevärt värre så fort de hamnade innanför låsta dörrar. Ändå fortsätter man att göra det. Jag har så jävla svårt att förstå varför det här tillåts fortsätta. Visst, nu slussar de ut LPT:arna från RPK men det känns mest som det är en fasad från deras sida då de hamnat i rampljuset nu. Dessutom tillåter lagen fortfarande dessa placeringar så i teorin kan tjejerna fortfarande hamna på RPK om vanliga slutenvården känner att de inte pallar mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg faktiskt inte på Uppdrag granskning, anade att jag skulle ta illa upp av det så jag tog den fega vägen och valde bort att se. En av gångerna som jag var inlagd var det en ung tjej på avdelningen med riktigt grova självskadebeteenden och henne tyckte jag bara synd om.
   Unga personer måste få en chans att skapa en identitet fast de vårdas inom psykiatrin.
   Håller med dig när det kommer till patientrollen

   Radera

Trevligt att du vill lämna en kommentar! Din kommentar kommer att synas så fort som jag har godkänt den