Leva vidare av Ruth Klüger

Leva vidare: En sann berättelse av Ruth Klüger. Det verkar som om det bara går att få tag på boken beg så därför ingen länk till bokhandel.

Ruth föddes 1931 i Wien och är judinna. Som barn fick hon uppleva förändringen i Wien när nazisterna kom till makten. Plötsligt fick hon inte längre sitta på bänkarna i staden eller gå i skolan. När Ruth är 11år deporteras hon och hennes mamma till koncentrationsläger. Under åren blir de flyttade från koncentrationsläger till koncentrationsläger. Ruth och hennes mor och ytterligare ett par personer får möjligheten att fly under en transport till ett nytt läger och de tar chansen. De lyckas hålla sig undan till freden är ett faktum och sedan blir frågan var de ska ta vägen. Efter en tid blir det så att de emigrerar till USA och försöker skapa sig ett nytt liv där.

Jag hade höga förhoppningar på den här boken och var ärligt nyfiken på att läsa om hur man lyckas skapa sig ett liv efter att ha suttit i koncentrationsläger. Tyvärr så blev jag besviken. Bitvis är det intressanta tankegångar och erfarenheter man får ta del av men det är en jobbig bok att läsa. Inte på grund av det hon har upplevt utan för att det är i mitt tycke för mycket filosofiska funderingar och för lite konkret av vad hon upplevt. Fast jag har läst boken vet jag fortfarande inte hur hon lyckades skaffa sig ett liv i USA. Däremot vet jag vilken komplicerad relation hon hade till sin mor.

1 kommentar:

  1. Tråkigt att den inte var så bra som du hoppades, den lät ju intressant annars...
    Hoppas du får en fin lördag!

    SvaraRadera

Trevligt att du vill lämna en kommentar! Din kommentar kommer att synas så fort som jag har godkänt den