Tusen strålande solar av Khaled Hosseini

Bokomslag Tusen strålande solar (pocket) Enklaste beskrivningen av boken är att den handlar om två kvinnor i Afghanistan. Mariam blir ett problem för sin far när hennes mor dör. Fadern har flera fruar och en bunt barn och han var inte gift med Mariams mor. Hans fruar vill inte ha Mariam i närheten eftersom hon är en påminnelse om att deras man var otrogen mot dem. Lösningen blir att Mariam vid femtonårs ålder blir bortgift med en man som är trettio år äldre.
Laila växer upp med sina föräldrar och se hur hennes mor sakta bryts ner efter att hennes bröder gett sig av för att strida. Hon får inpräntat av sin far vikten av utbildning. Tiderna förändras i Afghanistan och kvinnor förlorar möjligheten till utbildning och arbete.

Boken är bra på så sätt att de tar upp hur livet för kvinnor förändras i Afghanistan. Men jag tycker inte att det är en intressant eller medryckande berättelse. Jag funderade många gånger på att sluta läsa för jag blev inte ett dugg engagera i hur det skulle gå för personerna i boken. Om man vill läsa en bok med en gripande och intressant historia så finns det många bättre böcker. Är man däremot bara ute efter att läsa om kvinnors liv i Afghanistan så duger den

Tusen strålande solar går att köpa på Adlibris

Kommentarer