Lek med ord

Jag borde läsa lite men känner mig mätt på böcker så det får vara. Eftersom jag inte läser tänker jag och i vanlig ordning fladdrar tankarna runt. Jag började fundera över hur man uttrycker sig olika beroende av vad folk avlidit av.
Dör man av cancer heter det oftast att man förlorat kampen eller förlorat mot cancer.
Dör man på grund av självmord har jag bara hört att man säger att personen tog livet av sig. Jag kan inte minnas att jag någonsin hört/läst att någon förlorat mot depression eller psykisk ohälsa.

Funderar lite på varför det är så för om man tänker på dödsorsaker som går fort eller hur jag nu ska uttrycka mig. Tänker på hjärtinfarkt eller hjärtattack inte alltid dödligt men i de fallen de orsakar död är det logiskt att säga att den dog av det. Är det så att det finns någon logik i att det som inte föregås av en tids sjukdom benämns som dödsorsaken medan cancer som man oftast har en längre tid innan döden då blir en kamp. Den logiken stämmer dock inte in helt på självmord, absolut är det en del som lyckas dölja allt för sin omgivning men jag tror att det i de flesta fallen är så att omgivningen vet att personen mår dåligt. Rimligtvis borde det även då vara så att personen förlorade mot psykisk ohälsa, depression eller vad det nu kan vara. Och så fladdrade mina tankar vidare

Kommentarer

  1. Jag håller med dig helt! Det är i min mening en del av stigmat som fortfarande finns när det gäller psykisk ohälsa och psykisk sjukdom, det ses helt enkelt ännu inte som riktiga sjukdomar och frågan är väl om det någonsin kommer att göra det. Man lägger också över skulden på den avlidne om man säger "hen begick självmord"/"hen tog livet av sig" och det är ju jävligt bekvämt för de som egentligen inser att de borde ha sett och gjort något men avstod pga sin egen fucking bekvämlighet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att det någonsin kommer att ändras tyvärr. Fysiska sjukdomar är det otur om man får men psykiska sjukdomar har man orsakat själv eller så är man en svag person som drabbas

      Radera

Skicka en kommentar

Trevligt att du vill lämna en kommentar! Din kommentar kommer att synas så fort som jag har godkänt den