Sjuk eller frisk eller båda

Jag läste en intervju med en person idag och den fick mig att börja tänka. Hela intervjun gick i stort sett ut på att personen nu är frisk från psykisk ohälsa och att allt var så bra.
När jag läste att personen nu är frisk var min första tanke nej. Anledningen till det är att jag vet mer om personen än vad som framgår i intervjun.
Sedan tänkte jag ett varv till och började fundera på vad som egentligen menas med att man är frisk från psykisk sjukdom/ohälsa.
Är det att man försörjer sig själv? Är det att man inte har någon kontakt med psykiatrin? Är det att man äter psykmedicin som gör att man kan hantera livet? Är det att man skaffar man/fru och barn? Är det att man inte äter någon psykmedicin? Eller är det en kombination av många saker?

I grund och botten känns det som något som bara den "drabbade" själv kan avgöra. Undantaget är så klart om person är psykotisk eller har noll koll överlag.
Ser man det så kan man vara frisk/sjuk enligt sig själv och sjuk/frisk enligt andra.

Nu blev det här kanske helt ologiskt men jag är inte logisk och mina tankar flyger runt

4 kommentarer:

 1. Jag tycker att väldigt många, framför allt de som själv har en sjukdom oavsett om den är fysisk eller psykisk, förväxlar att bli frisk från sjukdomen och att vara symptomfri med hjälp av mediciner eller ett ändrat leverne. Senast igår var det min väns mamma som liksom jag har typ 2-diabetes och hon sade att hon är frisk nu, då talade jag om att nej, man blir inte frisk från diabetes utan att hon är symptomfri tack vare rätt kost och träning men att om hon skulle sluta äta rätt och träna så skulle hon återigen få högt blodsocker. Det var det tydligen ingen inom vården som upplyst henne om. Sedan har vi jag själv som är hyfsat symptomfri med medicin men inte fan slutar jag vara bipo för det, det är en kronisk sjukdom punkt och slut.
  Så jag tror att folk oftast menar "symptomfri med olika hjälpmedel" när de säger "frisk".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jag tror ändå att det är många som tror sig kunna lämna ett liv med psykisk diagnos helt bakom sig och vara friska. I en del fall tror även jag att det är möjligt om man då tänker på ätstörningar/självskadebeteende. Jag tror att grundproblematiken kvarstår men att en del kallar sig friska så länge som symptomen är borta.

   Jag kan absolut tänka mig att en del på dårhuset ser mig som frisk nu eftersom jag inte varit där på lång tid men jag är inte ett dugg friskare idag än jag var för några år sedan. Galenskapen försvinner inte bara för att jag låtsas vara vettig

   Radera
 2. Jag är övertygad om att jag aldrig blir frisk, men jag funkar väldigt bra långa perioder. Jag har allt man kan önska sig, familj, jobb och helt ok ekonomi men huvudet fungerar inte alltid som det ska. En gång knäppgök, alltid knäppgök- det är nog jag det😂😂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att läsa hur du ser på det. Det går nog att vara både frisk och sjuk

   Radera

Trevligt att du vill lämna en kommentar! Din kommentar kommer att synas så fort som jag har godkänt den