Månadens lärdom

 Så fort man vet att man ska åka utomlands ska man ladda ner covidbeviset oavsett vad myndigheter anser om det. Om det då visar sig att något är fel i covidbeviset så hinner det förhoppningsvis åtgärdas innan man själv blir uppäten av stress. Att åtgärda fel går nämligen inte fort och det är inte smidigt att åtgärda.

Om det enbart finns en dos vaccin angivet i covidbeviset så ska man enligt instruktioner maila e hälsomyndigheten. Det är inte svårt och e-hälsomyndigheten tackade för informationen. Sen kommer vi till det svåra nämligen att hitta vem som var ansvarig för vaccinationen. Om den genomförts på en vårdcentral så är det inte svårt men om vaccinationen var i en tillfällig lokal och namnet på ansvarig vårdmottagning som angivits i journalen inte går att hitta genom att googla är det mindre lustigt. Då får man istället vända sig till ansvariga för vaccination i hela regionen och i en del regioner vill de tydligen enbart bli kontaktade via mail. Då vill de veta batchnr på vaccinationen och om det inte står i journalen utan enbart nedskrivna på ett vaccinationskort så får man ägna sig åt leken vilka bokstäver/siffror kan det tänkas vara som en stressad sköterska har fyllt i. När man då har gissat lite hej vilt på det är det dags att maila ansvarig för regionen igen och sedan ägnar man sig åt leken vänta. Har man då tur så har man ett korrekt covidbevis efter ca 5 vardagar.

Det var inte jag som skulle åka utomlands utan jag hjälpte en person och det handlade inte om en nöjesresa. Att hjälpa någon med att ordna ett covidbevis för en nöjesresa skulle jag inte göra

Kommentarer